De verschillende soorten auto aanpassingen voor mindervaliden

Het kan zijn dat jijzelf of iemand uit jouw omgeving door bepaalde omstandigheden, zoals een fysieke handicap, niet in staat bent om in een ‘normale’ auto te rijden. Dat kan voor verdriet of frustratie zorgen. Gelukkig is er een manier om dit op te lossen, namelijk een auto aanpassing. Er zijn vele verschillende soorten aanpassingen. In deze blog worden er drie uitgelegd, dus lees snel verder!

Passagiersstoel draaibaar maken

Een van de mogelijkheden om het autorijden voor jou of een bekende makkelijker te maken, is het installeren van een draaibare passagiersstoel. Deze stoel zorgt dat het in- en uitstappen makkelijker is. Zo kun je de stoel in een gewenste richting draaien, voordat je in- of uitstapt. Als je eenmaal goed op de stoel zit, hoef je enkel op een knop te drukken en dan zal de stoel vanzelf in de gewenste stand draaien. Om veiligheid te garanderen, is het draaien van de passagiersstoel niet mogelijk tijdens het rijden, zodat het onverwacht of onbedoeld draaien van de stoel niet mogelijk is.

Auto met handbediening

Wellicht heb je door omstandigheden niet genoeg kracht in jouw benen of helemaal geen beenfunctie. Ook hiervoor kan jouw auto aangepast worden. Een aangepaste auto handgas of rem kan een geschikte oplossing zijn, oftewel een auto met handbediening. De handgas of handrem wordt bij deze methode aan het stuur vastgemaakt, zodat je geen gebruik hoeft te maken van je benen en de auto kan besturen met je handen. De oorspronkelijke gas- en rempedalen worden uit jouw auto verwijderd, zodat je daar geen last van hebt tijdens het rijden. Het is belangrijk dat je deze aanpassing laat uitvoeren door een specialist.

Gaspedaal aan de linkerkant

Het is gebruikelijk dat het gaspedaal aan de rechterkant zit in een auto. Door een fysieke beperking kan het zijn dat het voor jou prettiger is als het gaspedaal aan de linkerkant zit. Dit kan geregeld worden! Bij deze methode wordt er een tweede gaspedaal geplaatst aan de linkerkant. Het pedaal aan de rechterkant blijft gewoon, zodat meerdere mensen de auto kunnen besturen. Het gaspedaal aan zowel de linker- als rechterkant wordt opklapbaar gemaakt. Zo kun je kiezen welk gaspedaal jij wilt gebruiken door het gemakkelijk uit te klappen.