Voor- en nadelen verschillende soorten rechtsvormen

Als je een eigen bedrijf wilt starten zijn er verschillende soorten rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. Als je nog nooit een onderneming bent begonnen kan het lastig zijn om een keuze te maken. Lees daarom in dit artikel de voor- en nadelen van verschillende soorten rechtsvormen.

Een eenmanszaak

Je kunt je met deze rechtsvorm makkelijk en snel inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Met deze rechtsvorm is er geen rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat alle schulden die je maakt voor je persoonlijk zijn. Met een eenmanszaak kan je ook mensen in dienst nemen, maar ben je als enige eigenaar. Voordelen van deze rechtsvorm zijn onder andere dat je veel recht hebt op belastingvoordeel, zelf alle beslissingen neemt en je de winst niet hoeft te delen. Nadelen zijn dat je met je eigen vermogen persoonlijk aansprakelijk bent en je mogelijk meer belasting betaalt over je winst vergeleken met andere rechtsvormen, zoals de besloten vennootschap (bv).

Een vennootschap onder firma (vof)

Deze rechtsvorm is geschikt als je een bedrijf begint met ten minste 2 personen. Elke persoon wordt een vennoot genoemd, die arbeid of kapitaal inbrengt in het bedrijf. Het is verstandig om ook een contract op te stellen met afspraken, zoals hoeveel winst elke vennoot krijgt. Iedere vennoot moet zelf inkomstenbelasting betalen over het persoonlijke deel van de winst.  Elke vennoot is in principe een zelfstandige ondernemer. Hierdoor heeft elke vennoot individueel recht op verschillende aftrekposten. Afhankelijk van de precieze afspraken moet er per individu of gezamenlijk omzetbelasting worden betaald. Een vof kan je makkelijk inschrijvingen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierdoor is het ook relatief goedkoop. Nadelen van de vof is dat elke vennoot persoonlijk aansprakelijk is. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de schulden die medevennoten maken.

Commanditaire vennootschap (cv)

Dit is een rechtsvorm, waarbij een vennoot zorgt voor de inbreng van financiën. Dit wordt de stille vennoot genoemd. Daarnaast is er een andere vennoot die de onderneming beheert. De vennoot die de onderneming beheerd is verantwoordelijk voor het regelen van de inkomstenbelasting. Ook deze vorm is makkelijk te registeren bij de KvK. De persoonlijke gegevens van de stille vennoten hoef je hierbij niet te registreren. Bij deze rechtsvorm ben je voor de Belastingdienst een ondernemer, waardoor je gebruik kan maken van belastingvoordelen. Een nadeel is dat de beherende vennoot persoonlijke aansprakelijk is voor de schulden van de cv en dat de stille vennoot geen recht heeft op belastingvoordeel. Bij een cv heeft een stille vennoot ook geen recht op het aftrekken van zakelijke kosten. Een oplossing hiervoor is dat de beherende cv zaken zoals een bedrijfswagen verzekeren regelt. Bij elke rechtsvorm heb je recht op belastingvoordelen. Het hangt wel per rechtsvorm af op welke belastingvoordelen je recht hebt. Bij alle rechtsvormen kan je zakelijke kosten aftrekken, zoals een zakelijke autoverzekering, zakelijke aankopen en zakelijke studiekosten.